Luxul de a fi proprietar în România, la dispoziția FMI

de Oana Strătulă  (Partener)

În Scrisoarea de intenție agreată cu Fondul Monetar Internațional, la sfârșitul lunii iulie, Guvernul Romaniei și-a exprimat dorința de a identifica noi modalități de lărgire a bazei sistemului de contribuții sociale, în scopul declarat de a reduce povara impozitării muncii.

În acest sens, în documentul oficial se arată că, până la mijlocul lunii septembrie 2013, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care să modifice prevederile actuale ale Codului Fiscal, în sensul aplicării unei contribuții obligatorii la fondul de sănătate asupra veniturilor obținute de persoanele fizice din chirii.

Pentru a induce speranța că aceste venituri ar putea să nu fie, totuși, supuse CASS, în Scrisoarea de intenție se precizează că noua contribuție ar urma să fie aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2014, însă numai în măsura în care propunerea de modificare a sistemului fiscal va fi agreată de echipele FMI și CE.

Pâna a fi salvați de intervenția specialiștilor FMI și CE, care să tempereze avântul Guvernului de a impune noi taxe, este o certitudine ca intenția executivului este de a introduce contribuția de asigurări sociale de sanatate în cazul veniturilor obținute din chirii de persoanele fizice, aceasta reprezentând, de altfel, doar un prim pas în vederea implementării unei abordari fiscale unitare, așa cum se arată într-un comunicat oficial transmis de Ministerul Finanțelor.

Mai mult decât atât, CASS-ul nu este singura taxă care va diminua veniturile obținute din chirii, în condițiile în care se preconizează și o nouă modalitate de impozitare a proprietăților, în funcție de destinația acestora și nu de statutul juridic al proprietarului.

Astfel, tot începand cu ianuarie 2014, proprietarii vor plăti impozite mai mari pentru locuințele închiriate decât pentru cele folosite ca domiciliu, această măsuă nefiind însă o noutate introdusă prin scrisoarea de intenție din iulie 2013, ci a fost asumată prin scrisorile precedente și doar reiterată în noua scrisoare. 

Cine plătește CASS la chirii în prezent

În reglementarea actuală, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează și de către persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, însă numai în măsura în care aceste persoane nu obîin, într-un an fiscal, alte venituri pentru care plătesc CASS.

Altfel spus, în forma actuală a Codului Fiscal, CASS-ul pentru chirii este datorat numai de către persoanele ale căror singure venituri sunt cele obținute din cedarea folosinței bunurilor, nu și de către persoanele care obțin venituri din salarii, venituri asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri sub forma indemnizațiilor de somaj, precum și orice alte venituri pentru care plătesc CASS.

Articol publicat pe 9 august 2013 în Business24.ro.